
Parent Co-payment and Fee Waiver | FAQ

Q: What is a parent co-payment?
A: A parent co-payment is the portion of child care costs that a family is responsible for paying, 
as assigned by the coalition.

Q: Are all families assigned a co-payment?
A: Yes. The coalition must assign a co-payment to all families and notify them accordingly.

Q: Can a parent co-payment be waived?

A: Yes. The coalition may waive a co-payment on a case-by-case basis under certain 
circumstances.

Q: Do parents need to be informed of their original co-payment even if it is waived?
A: Yes. Parents must be informed of their original co-payment before a waiver is applied.

Q: When are co-payments for at-risk families assessed?

A: At the initial child care authorization.

Q: Can co-payments be waived for at-risk children?

A: Yes. Co-payments for at-risk children, as defined in Section 1002.81(1), F.S., may be waived 
on a case-by-case basis.

Q: Under what conditions can a temporary co-payment waiver be granted?
A: A temporary waiver can be granted for families with income at or below 100% of the federal 
poverty level during an event that limits a parent’s ability to pay, as defined in Section 
1002.84(8), F.S.

Q: What are the qualifying events for a fee reduction or waiver (per 6M-4.400(1) and (2))?
A: 

• Parent/guardian is incarcerated
• Parent/guardian has become incapacitated
• Living in a homeless shelter or transitional housing
• Experiencing an emergency
• Unemployed within the last 90 days
• In residential treatment
• Death of a parent/guardian
• Experienced a natural disaster
• Negotiated a lower fee
• Participating in a parenting class
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Q: How do parents request a fee waiver?
A: Parents or guardians must contact an eligibility counselor or manager to request a waiver. 
Next steps will be provided at the time of the request.

Q: How long does it take to process a fee waiver request?
A: Up to 14 calendar days. A decision will be sent to the email registered in the DEL Family 
Portal.

Q:  Who reviews fee waiver requests?
A: Waiver requests are reviewed by an Eligibility Staff committee. Decisions are made on a 
case-by-case basis, depending on circumstances and available funding.
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Please note - Effective July 1, 2025 the following revisions will be implemented:

• Remove family size as a criterion to assess a parent copayment.
• Establish that an assessed copayment be affixed to only one child and one enrollment

per household.
• Limit an assessed copayment to a maximum of 7% of household income.

The Division of Early Learning has developed supplemental materials to assist coalitions with 
implementing these revised elements of Rule 6M-4.400, F.A.C., Required Parent Copayment.  

https://www.elchc.org/wp-content/uploads/2025/06/Rule-6M-4.400_Frequently-Asked-Questions.pdf
https://www.elchc.org/wp-content/uploads/2025/06/Rule-6M-4.400_SR-Copayment-Eblast.pdf



